BLOGS

Blogs

Norway trip

March 23, 2006

In News

Vil forske i Oslo

Norske forskere ville ikke møte Norman Finkelstein til debatt. Selv sier den amerikanske professoren at han gjerne kunne tenke seg å tilbringe et år på det norske Holocaust-senteret.

ANN CHRISTIANSEN

I går var den kontroversielle statsviteren og jøden Norman Finkelstein på snartur i Oslo, der han foreleste på universitetet før debattmøte på Chateau Neuf, i regi av Det Norske Studentersamfund. Det har vakt oppmerksomhet at hverken i Oslo eller i Trondheim, der han var på lørdag, stilte norske intellektuelle til debatt.

Finkelstein er sterkt kritisk til israelske makthavere, til hvordan Holocaust, slik han ser det, brukes bevisst for å manipulere og skape forvirring – og som argument for at Israel ikke kan angripes. Han har lansert begrepet “Holocaust-industrien”, en industri som består av “gangstere og kjeltringer”, som han sa på gårsdagens forelesning.

En av dem som var invitert til å møte Finkelstein i Trondheim, men som var forhindret, var professor og styreleder ved Holocaust-senteret i Oslo, Knut Aukrust. Han stilte imidlertid i går, og etter forelesningen fikk Finkelstein en uoffisiell invitasjon til å komme og debattere ved senteret.

– Jeg er klar til å komme. Jeg vil også gjerne tilbringe et år der og forske. Hvis de gir meg en offisiell invitasjon, blir jeg veldig glad, sier Finkelstein til Aftenposten.

– Hva tenker du om at de ikke ville debattere med deg?

– Spørsmålet må stilles dem. Det er alltid spørsmål om hva man har skrevet. Jeg har gitt ut bøker om temaet, en av dem var “number one book” i New York Times, så det virker som jeg er kvalifisert til å snakke og debattere.

– Mottar du annerledes reaksjoner her enn i USA?

– I USA får jeg ingen reaksjoner, jeg eksisterer ikke der. I USA er debatten veldig smal – og jeg passer ikke inn i det smale sporet, så jeg eksisterer ikke. I Norge har avisene vært veldig sjenerøse når det gjelder å gi plass til mitt besøk. Det har antagelig vært trykket flere artikler i Norge enn i USA i løpet av de siste 20 år.

– Ønsker du at verden skal glemme Holocaust?

– Jeg tror ikke det er noen fare for å glemme Holocaust. Jeg tror heller at faren er å glemme lidelsene til alle andre i verden. Og fordi Holocaust blir brukt og utnyttet til veldig stygge formål, som et våpen. Folk blir lei Holocaust på grunn av disse onde hensiktene, det er en stor fare. Det gjelder det som amerikanske og israelske aviser skriver om Irak og Iran – som for eksempel at ikke å angripe Iran, er som å støtte et nytt Holocaust fordi Iran har truet med å ødelegge Israel.

– Hvilken løsning ser du på Israel/Palestina-konflikten.

– Jeg krever ikke å ha løsningen, jeg sier bare hva de diplomatiske dokumentene viser. I over 30 år har hele verden, unntatt Israel, USA og noen få små øyer i Sydhavet, vært enige om tostatsløsningen, basert på 1967-grensene. That’s it.

NORMAN G. FINKELSTEIN – Født 8. desember 1953 i Brooklyn, New York, i en jødisk familie. Sønn av holocaust-overlevende.

Har skrevet fem bøker, hvorav de mest kjente er “Image and Reality of the Israel-Palestine Conflict”, “The Holocaust Industry; Reflections on the Exploitation of Jewish Suffering” (utgitt på norsk i 2004- Spartacus forlag) og “Beyond Chutzpah: On the Misuse of Anti-Semitism and the Abuse of History”. Sistnevnte kommer på norsk i løpet av høsten på LSP forlag.